
De gemeente werkt aan het opstellen van de Verkeersvisie. Daarin wordt het beeld geschetst hoe we willen dat de verkeerssituatie er in 2035 uitziet. Dit doet de gemeente niet alleen, we willen dit samen met onze bewoners en ondernemers doen. Daarom hebben we op een aantal momenten tijdens het opstellen van de visie vragenlijsten, gesprekken en bijeenkomsten georganiseerd. In deze nieuwsbrief gaan we in op de opbrengst van de gesprekken, vragenlijsten en bijeenkomsten en hoe het proces nu verder gaat.
Resultaten gesprekken en vragenlijst
In de zomer van 2024 hebben we een aantal mogelijke denkrichtingen gemaakt voor de toekomstige verkeerssituatie in het centrum. Deze hebben we op drie manieren met onze bevolking besproken:
- Tijdens straatgesprekken op 31 mei 2024 op Plein 1945
- Tijdens een ondernemersavond op 4 juli 2024 op het gemeentehuis
- In een online vragenlijst die in mei en juni 2024 twee weken heeft open gestaan
In totaal hebben 489 mensen de vragenlijst ingevuld, hebben we circa 60 mensen op straat gesproken en hebben we circa 20 ondernemers gesproken op de avond. Dit heeft een goed beeld opgeleverd van de argumenten voor en tegen per denkrichting. Ook leverden deze gesprekken een goed beeld op van hoe er over het verkeer in het centrum gedacht wordt. Hier vindt u een link naar de samenvatting van de resultaten. Belangrijkste conclusie is dat er breed draagvlak lijkt te zijn om in te zetten op:
- Vertragen en ontmoedigen doorgaand (sluip)verkeer door herinrichting van straten tot 30 km/h wegen.
- Stimuleren van wandelen en fietsen voor lokale ritten, mede door meer verblijfs- en wandelruimte, aangename fietsroutes en meer fietsenstallingen.
- Het verzekeren van een aantrekkelijk en levensvatbaar dorpscentrum, door behoud van een goede bereikbaarheid en parkeercapaciteit.
Er lijkt draagvlak te zijn om meer veilige ruimte te creëren voor fietsen, wandelen en verblijven in het dorpscentrum en de snelheid en dominantie van de auto te laten afnemen. Tegelijkertijd vragen ondernemers nadrukkelijk aandacht voor behoud van het parkeren in het centrum omdat dat voor hun bedrijfsvoering, en daarmee voor het voorzieningenniveau en aantrekkelijkheid van het dorp als geheel, essentieel is.
Hoe nu verder?
De resultaten van de vragenlijst en gesprekken hebben we verwerkt tot de concept verkeersvisie. Daarin kiezen we een richting voor de toekomstige verkeerssituatie die zo goed mogelijk rekening houdt met alle belangen en argumenten die zijn ingebracht. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de visie vast. De verkeersvisie wordt naar verwachting op 9 april 2025 in de raad besproken. Na besluitvorming door de raad wordt iedereen nog in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen op de concept verkeersvisie. Als de verkeersvisie eenmaal vaststaat, wordt deze de richtlijn voor diverse uitvoeringsprogramma’s. Als bij die uitvoeringsprogramma’s begrotingen moeten worden aangepast, wat vaak het geval zal zijn, komen deze ook nog apart weer in de gemeenteraad.
Samenhang met omgevingsvisie
Naast de verkeersvisie zijn we ook bezig met het opstellen van de omgevingsvisie. In de omgevingsvisie staat hoe we de toekomst van de leefomgeving in ons dorp zien. Hierin staat welke keuzes we de komende 15 tot 20 jaar maken over diverse thema’s zoals wonen, ondernemen, klimaat, verkeer en milieu. De hoofdambities die in de verkeersvisie worden opgenomen, worden ook verwerkt in de omgevingsvisie. Op maandag 17 maart vindt over de omgevingsvisie een inloopavond plaats. De opbrengst van de gesprekken die daar worden gevoerd, worden gebruikt voor het afmaken van de omgevingsvisie en gedeeld op deze website. De concept omgevingsvisie zal naar verwachting in mei of juni aan de raad worden voorgelegd. Na besluitvorming door de raad wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen op de concept omgevingsvisie.
|