De kwaliteiten van Laren

Laren hoort bij de aantrekkelijkste 50 woongemeenten van Nederland. We hebben veel kwaliteiten om te koesteren. Tegelijkertijd spelen er ontwikkelingen waar we onze omgeving op moeten aanpassen. Daarom is het belangrijk dat we goed vastleggen wat we aantrekkelijk vinden aan ons dorp en willen behouden. 

Vraag 1: Wat vind je mooi aan ons dorp? En waarom? Probeer het zo precies mogelijk te benoemen. 
Vraag 2: Benoem Laren in 1 woord. Als ik aan Laren denk dan…

 

Om de reacties beter te kunnen duiden, vragen we je om aan te geven namens wie of wat je reageert. Ben je een bewoner, ondernemer en/of vertegenwoordiger van een organisatie (zoja welke)? Laat het weten in je reactie. Let op: als je een reactie achter laat, is dit een open reactie. Je reactie is zichtbaar voor iedereen, maar je mailadres niet.

 

| Categoriën: | Tags: |

Commentaar

 • Reactie van bewonerVraag 1: Wat vind je mooi aan ons dorp? En waarom? Probeer het zo precies mogelijk te benoemen. > Laren is een prachtig dorp met unieke straatjes, huizen en levendigheid. De stadse faciliteiten zijn dan ook van unieke waarde en de groene omgeving maakt het erg bijzonder. Ook de bloemenweides en insect vriendelijke stroken zijn super geregeld. Verbeterpunten zijn naar mijn mening de gemeentelijke groenstroken, kampers en/of caravans op de opritten, lantaren palen en aanwezigheid van garageboxen: Door het groen beter te onderhouden en beplanting te kiezen met een nette uitstraling kan er het dorp zijn charme nog beter benadrukken. Het gebruik van voortuinen door voertuigen anders dan personenauto's te stallen is geen gezicht voor het straatbeeld en past niet bij de sfeer van het dorp. Het zou fijn zijn als de gemeente hier iets aan doet. Ten slotte denk ik dat door passende klassiek groene lantarenpalen in plaats van de huidige grote onromantische lantarenpalen het straatbeeld nog beter kan worden. Denk daarbij aan de lantarenpalen die bij de Amsterdamse grachten gebruikt worden. De garageboxen die in sommig straten veel aanwezig zijn zorgen voor een rommelig beeld en volgebouwde uitstraling. Mogelijk beleid van de gemeente om deze garageboxen terug te kopen, te slopen en terug brengen naar tuin/ openbaar groen kan de leefbaarheid van de wijken en het dorp ook ten goede komen. Mijns inziens moet de gemeente dan ook geen vergunningen voor de bouw van bijgebouwen afgeven. Zeker wetende dat veel eigenaren deze bijgebouwen zonder passende verhuurvergunning onderverhuren aan alleenstaanden en/ of tijdelijke woningzoekende.Vraag 2: Benoem Laren in 1 woord. Als ik aan Laren denk dan…Denk ik aan uniek groen wonen
  10-11-2023 16:48:24
 • Rob
  Wij wonen inderdaad in een prachtig dorp. Veel groen, mooie oude gebouwen, een dorp met veel karakter dat ook 'leeft' (geen slaapdorp).Als ik aan Laren denk, dan denk ik aan: het mooiste dorp van Nederland ;-) Wat echter wel zorgelijk is, dat is dat veel oude villa's en boerderijen worden gekocht, en vervolgens helemaal worden gesloopt. Mensen komen dus graag in het mooie, oude Laren wonen, maar zijn vervolgens erg narcistisch: ze gooien alles plat en zetten er vaak een spuuglelijke, superstrakke en moderne vila neer. Waar wij nog geen steen mogen wijzigen in onze voorgevel, mogen anderen mooie oude panden platgooien... Oplossing is dat de Gemeente hierbij veel strenger moet worden en het dorp moet beschermen hiervoor. Waar is de welstands commissie gebleven van vroeger? Zitten zij te slapen? Hebben zij een hekel aan monumentale panden? Andere oplossing is het aanwijzen van veel meer monumentale panden, die niet zo maar gewijzigd mogen worden.Daarnaast moet de leegstand, zoals bij de smederij en het (ex)pand van slagerij Spoelder, worden bestreden. Onbegrijpelijk wat die eigenaren bezielt, blijkbaar zien zij de waardestijging van een jarenlang (!) leegstaand pand als voldoende vermogensgroei. De gemeente zou het zo moeten inrichten dat lege panden na 6 maanden verplicht gevuld moeten worden, dan bijvoorbeeld met kunstenaars die daar tijdelijk hun kunst mogen etaleren (past ook goed bij Laren), of met winkels voor vrijwilligers (reparatie-shops, etc.). Leegstaande panden zijn echt een verarming van ons dorp!
  4-11-2023 21:31:27
 • Als reeds besproken op de stand voor de jumbo: in Laren: 1) het zou zeer wenselijk zijn met name voor de hete zomers om op het parkeerplein voor de jumbo, daar waar de auto’s met de neus tegen elkaar staan , extra rijen bomen te planten. Dit voor verkoeling en aardiger ambiance voor de markt2) zeer lawaaiige motoren en zekere typen auto’s veroorzaken veel geluidsoverlast, zeker in het weekend. Handhaving op geluidsuitstoot moet toch mogelijk zijn?3) sloop van het architectonisch unieke rabokantoor is een schande. De voorgevel en beeldengroep kan toch behouden blijven? Het is het aanzicht van Laren bij binnenkomst. 4) de leegstand van winkels is een probleem dat aangepakt moet worden om de aantrekkelijkheid van Laren te behouden en om de economie te stimuleren. Hoe de eigenaren van de panden te overtuigen dat de huren omlaag moeten? Naasten van de panden bij zeg 3 jaar leegstand? Apeldoorn is in staat gebleken om het centrum op originele manier op te vullen met nieuwe winkels. Toch eens gaan praten met Apeldoorn wat daar is gedaan om winkelstad aan te jagen? Ditto actie geld overigens voor Baarn. 5) in het algemeen voorNL om de “verdozing” tegen te gaan resp verhullen: Net als voor de NAM, waar de verplichting bestond om de gasinstallaties zodanig van bomen/ groen te voorzien dat de installaties onzichtbaar waren in het Drentsche landschap, zouden ook de “dozen” van bedrijven verplicht van groen als van o.a.bonen e.d moeten worden voorzien opdat Nederland er weer enigszins groen uit gaat zien. In Brabant gebeurt dat vaak, ook boomaanplant langs wegen. Bomenaanplant wordt toch gesubsidieerd? 6) Het is een schande dat landbouwgrond wordt gebruikt voor zonnepanelen. Er zijn genoeg oppervlakken op schuren en kassen om daar panelen op te plaatsen. Zie b.v. de omgeving van Harskamp . 7) Een medisch centrum ( poli en spoedpost en nachtapotheek) in het oude ziekenhuis in Blaricum zou zeer wenselijk zijn. 8) schandelijk is dat voor postzaken naar Blaricum moet worden gereisd, ditto voor Larens afval naar Huizen, en dat banken verdwenen zijn en niet dan wel hoegenaamd geen service meer bieden dan wel per e-mail. Hoe denkt men dat dit voor oude mensen uitpakt? 9) zeer blij ben ik dat auto’s nog steeds zonder betaling overal geparkeerd kunnen worden. Houden zo! 10) achter de Georde is langs de weg een enorme wit geschilderde schutting gebouwd. Geen gezicht. Mag dat? of toch per gemeenteverordening te laten begroeien. ? 11)
  1-11-2023 19:04:42
Je moet eerst inloggen om commentaar te leveren
toekomstbel
3077